نظرات: ۰
یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۶
نظرات: ۰ |
۰
انرژی تجدیدپذیر و تولدی دوباره در قلب آفریقا

زیمبابوه، کشوری که بسیاری از مراکز سلامت در مناطق روستایی‌اش از دسترسی پایدار به برق محروم‌اند، با استفاده از یک فناوری ساده اما نجات‌بخش، جان هزاران بیمار و مادر و نوزاد را از مرگ حتمی نجات داده است.

به گزارش خبرگزاری توانیر، "تندای ماتیمبه" پرستار مسوول درمانگاه "کامابارامی"، از سالها کار در شرایط سخت سخن می‌گوید؛ او و همکارانش خدمات درمانی را در تاریکی و تنها با نور شمع انجام می‌دادند. در آن شب‌ها، رسیدگی به وضعیت مادران باردار یا کودکان بیمار، هم برای کارکنان درمان ترسناک بود و هم برای بیماران خطرناک، کوچک‌ترین تاخیر یا تشخیص نادرست، می‌توانست به قیمت جان یک انسان تمام شود. بارها پیش آمده بود که پرستاران مجبور شوند از زنان باردار فقیر بخواهند برای خرید شمع پول تهیه کنند، در حالی که بسیاری حتی توان پرداخت هزینه دارو را نداشتند.
آمارها نیز تصویر روشنی از این بحران ارائه می‌دهد؛ طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA)، ۵۲ درصد از کارکنان مراکز درمانی زیمبابوه اعلام کرده‌اند که نبود برق پایدار، کار آنها را مختل کرده است؛ نبود نور کافی، حتی در مواردی، مانع از تجویز داروهای حیاتی مانند «نویراپین» برای جلوگیری از انتقال ویروس HIV از مادر به نوزاد شده است.
 همه چیز در سال ۲۰۱۹ تغییر کرد؛ زمانی که مرکز درمانی" کامابارامی"، همانند صدها مرکز دیگر در سراسر زیمبابوه، به یک سامانه خورشیدی قابل حمل موسوم به "چمدان خورشیدی" مجهز شد. این سامانه کوچک که توسط سازمان غیردولتی «We Care Solar» طراحی و عرضه شده، یک سیستم ساده اما کارآمد است که شامل پنل خورشیدی، چراغ‌های  LED شارژی، داپلر جنینی برای شنیدن ضربان قلب جنین، دماسنج مادون قرمز و درگاههای USB برای شارژ تجهیزات پزشکی و ارتباطی است. با نصب این سامانه، درمانگاه به شکلی بی‌سابقه متحول شد.
تا سال ۲۰۲۴، بیش از ۷۵۹ مرکز سلامت روستایی در زیمبابوه به این چمدان‌های خورشیدی مجهز شده‌اند و سالانه از بیش از ۱۸۰ هزار زایمان پشتیبانی می‌کنند؛ در حالیکه زیمبابوه ظرفیت خورشیدی بالایی دارد و پتانسیل آن بیش از ۴ گیگاوات تخمین زده می‌شود، اما ظرفیت نصب ‌شده کنونی تنها ۷۰ مگاوات است؛ این امر نشان می‌دهد که هنوز راه زیادی برای استفاده از انرژی خورشیدی در بخش سلامت و سایر حوزه‌های حیاتی وجود دارد.
در منطقه‌ای که برق تجمل نیست، بلکه ابزار نجات است، چمدان خورشیدی برای درمانگاه‌هایی چون "کامابارامی"، چیزی فراتراز یک تجهیز فنی است. تندای می‌گوید:از وقتی که برق داریم، دیگر در تاریکی گم نیستیم. می‌دانیم چه کار می‌کنیم و بیمارانمان احساس امنیت دارند، این بهترین اتفاقی بود که برای ما افتاد.
تجربه زیمبابوه گواه روشنی بر آن است که انرژی تجدیدپذیر می‌تواند نه‌تنها بحران‌های اقلیمی را مهار کند، بلکه مستقیم بر جان انسان‌ها اثر بگذارد و توسعه عادلانه را در عمل معنا کند.

نظر شما چیه؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

آخرین اخبار