نظرات: ۰
سه‌شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۸
نظرات: ۰ |
۰
دمای مرکز تهران در ۵ سال گذشته ۶ درجه افزایش یافته است

یک استاد دانشگاه با بیان اینکه گرمایش زمین در ایران دو برابر میانگین جهانی است، گفت: دمای مرکز شهر تهران طی ۵ سال گذشته ۶ درجه افزایش یافته است.

به گزارش خبرگزاری توانیر، محمد سلیقه استاد هواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران با اشاره به پیامدهای افزایش میانگین دمای کره زمین طی یک قرن گذشته اظهار داشت: در شرایطی که میانگین افزایش دمای جهانی طی یک قرن گذشته کمتر از یک درجه بوده است، ایران اما با دو برابر این میزان گرمایش مواجه شده که زنگ خطری برای مصرف بی‌رویه برق در کشور است.
وی با اشاره به روند صعودی دمای زمین افزود: از سال ۱۹۷۰ که موضوع گرمایش جهانی مطرح شده است، بررسی‌ها نشان می‌دهد طی صد سال اخیر حدود ۰.۷۴ درجه افزایش دما در سطح جهانی رخ داده است؛ اما در ایران این عدد تقریباً دو برابر میانگین جهانی بوده، به طوری که طی ۵۰ سال گذشته دمای کشور حدود ۲ درجه افزایش یافته است.
این استاد دانشگاه در عین حال تاکید کرد که استفاده گسترده از سوخت‌های فسیلی، حمل‌ونقل شهری و گرمایش و سرمایش بی‌رویه در مناطق شهری منجر به شکل‌گیری پدیده «جزیره حرارتی» در کلان‌شهرها شده که همین امر به افزایش دما دامن زده است.
وی خاطرنشان ساخت: در شهرهایی مثل تهران، هم گرمایش جهانی و هم جزیره حرارتی در کنار هم اثر گذاشته‌اند، به‌گونه‌ای که در مرکز تهران طی ۵ سال گذشته حدود ۶ درجه افزایش دما ثبت شده است. در قم نیز عددی حدود ۳.۹ درجه و در برخی دیگر از شهرها حتی ۵ تا ۶ درجه گزارش شده که نگران‌کننده است. از سوی دیگر، نابودی پوشش گیاهی اطراف شهرها و جایگزینی آن با سازه‌های ساختمانی موجب شده تا انرژی تابشی خورشید مستقیماً به گرمای محسوس تبدیل شود، در حالی که پیش‌تر، وجود زمین‌های کشاورزی و رطوبت باعث جذب این انرژی به‌صورت گرمای نهان و نامحسوس می‌شد.
به گفته سلیقه، همین عوامل موجب افزایش شدید مصرف انرژی در شهرها شده‌اند. در گذشته، مردم شب‌ها روی پشت‌بام می‌خوابیدند یا از زیرزمین برای خنک‌سازی استفاده می‌کردند و نیازی به مصرف انرژی زیاد نبود. بعدها کولرهای آبی رواج یافت که مصرف چندانی نداشتند، اما اکنون با شدت گرفتن گرما، حتی کولر آبی هم پاسخگو نیست و مردم به کولرهای گازی پناه آورده‌اند که چندین برابر برق مصرف می‌کنند.
وی با اشاره به پیامدهای این روند گفت: این وضعیت موجب شده تا کشور در تأمین انرژی با ناترازی جدی مواجه شود. به‌ویژه در مناطق جنوبی که همیشه گرم بوده است و اکنون نیز شهرهای داخلی هم به مصرف بالا رسیده‌اند.
استاد آب و هواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران با اشاره به نقش موثر فرایند گرمایش جهانی در افزایش کمینه و بیشینه دما در ایران اضافه کرد: پژوهش‌های دانشگاهی نشان می‌دهد دمای کمینه در اکثر مناطق ایران در سال‌های گذشته روندی افزایشی داشته و همین موضوع به افزایش مصرف انرژی و تولید بیشتر گازهای گلخانه‌ای کمک می‌کند.
سلیقه در پایان بر لزوم مدیریت مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: ساختمان‌های بزرگ با پنجره‌های بزرگ و آفتاب‌گیر، مصرف انرژی بالایی دارند. اگر مردم بتوانند فقط فضای محدودی از خانه را خنک کنند و در ادارات نیز دمای کولرهای گازی را روی درجه پایین تنظیم نکنند، مصرف برق به‌طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. همین تغییرات ساده در سبک مصرف می‌تواند از فشار بر شبکه برق بکاهد.

نظر شما چیه؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha