به گزارش خبرگزاری توانیر، به گفته یان دابسون کارشناس انرژی، علت اصلی تقاضای زیاد برق ناشی از تغییرات شدید آب و هوایی و ظرفیت ناکافی تولید برق است. دابسون هشدار داد که انتظار میرود فراوانی تقاضا و شدت خاموشیها افزایش یابد، به گونه ای که منجر به اثرات نامطلوب اقتصادی بیشتر شود.بسیاری از کشورها در هفته های اخیر با قطعیهای بزرگ برق مواجه بوده اند که این مساله نگرانیها را در مورد علت وقوع این اختلالات افزایش داده است. از بالکان گرفته تا خاورمیانه و آفریقا، کشورها اثرات این خاموشیها را احساس می کنند.
اغلب شبکههای برق کشورها تحت فشار هستند، زیرا به دلیل امواج گرما و تغییرات آب و هوایی شدید با تقاضای بالاتری روبرو هستند.برخی از کشورهای خاورمیانه با موج گرما مواجه هستند، به گونه ای که بسیاری از آنها شروع به برنامه ریزی قطع برق برای کاهش بار شبکه های برق خود کردهاند.عراق ساعات کاری ادارات دولتی را به دلیل موج گرمای شدید و قطعی طولانی مدت برق یک ساعت کاهش داد. محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق، روز شنبه از اقدام اضطراری برای محافظت از ساکنان در برابر گرمای شدید و کمبود مداوم برق خبر داد.قطعی برق بسیاری از عراقیها را در گرم ترین ساعات روز بدون تهویه مطبوع یا یخچال رها کرده و معترضان به خیابانها ریختهاند و از دولت میخواهند برق را بازگرداند.
شهرهای بزرگ کشور عراق دچار قطعی برق هستند به گونه ای که ممکن است تا چندین ساعت در روز ادامه داشته باشد و مناطق روستایی حتی خاموشی طولانی تری دارند.کویت نیز اعلام کرد به دلیل تقاضای زیاد برق همزمان با افزایش دما در تابستان، قطع برق بیشتری را برای کاهش مصرف برق اعمال خواهد کرد.وزارت برق، آب و انرژیهای تجدیدپذیر کویت برنامه هایی را منتشر کرد که نشان می دهد چه زمانی و درچه مکان هایی برق در طول بازه زمانی ساعت ١١ صبح تا ۵ بعدازظهر، شلوغ ترین زمان ها، قطع میشود. قطعی برق در صورت لزوم در این کشور تا دو ساعت ادامه خواهد داشت.
بنابرهمین گزارش، مصر نیز از تابستان گذشته با کمبود برق مواجه بوده است.مصطفی مدبولی نخست وزیر این کشور به دلیل قطعی روزانه سه ساعته برق در سراسر این کشور عذرخواهی کرد و گفت که از این هفته در بحبوحه مصرف بالای برق قطعی برق به دو ساعت کاهش خواهد یافت.افزایش مصرف برق فشار بیشتری بر تامین گاز طبیعی مورد نیاز برای تولید برق در مصر وارد کرده است.
مدبولی همچنین گفت: این کشور مازوت، نفت کوره سنگین و با کیفیت پایین مورد استفاده در نیروگاههای تولید، و گاز طبیعی به ارزش تقریبی ١.١٨ میلیارد دلار برای رفع قطعی برق وارد خواهد کرد.منطقه بالکان نیز در بحبوحه موج گرمای بزرگ دچار قطعی برق قابل توجهی شد.قطعی بزرگ برق در مونته نگرو، بوسنی و هرزگوین، آلبانی و کرواسی رخ داد و زندگی روزمره را مختل کرد و موجب بروز آشفتگی و ناراحتی های زیادی شد.در ماه می، زامبیا ذخیره برق در این کشور را تا ۴ ساعت کاهش داد و به مصرف کنندگان تنها ١٢ ساعت برق در روز داد. مقامات پایین بودن سطح آب سدها را عامل این کمبود می دانند.این کشور منطقه جنوب آفریقا محصور در خشکی وابسته به انرژی دومین تولیدکننده بزرگ مس این قاره است، اما به طور قابل توجهی تحت تأثیر خشکسالی ناشی از پدیده آب و هوایی ال نینو قرار گرفته که بیشتر مناطق آن را تحت تأثیر قرار داده است.
تقاضای بالا، افزایش شدید دمای هوا، ظرفیت تولید ناکافیدر خصوص دلایل قطع برق در کشورهای مختلف، کارشناسان می گویند که خاموشی معمولاً زمانی رخ می دهد که شبکه برق یا تولید برق «بسیار تحت فشار باشد».ایان دابسون، پروفسور در مهندسی برق و کامپیوتر در دانشگاه ایالتی آیووا، "خاموشی زمانی رخ می دهد که برق کافی برای تامین بار تولید نشود، یا زمانی که توان تولید وجود دارد اما نمی تواند از طریق شبکه منتقل شود." وی به خبرگزاری Anadolu گفت که حوزه های اصلی تحقیقاتی اش شامل برق و سیستم های انرژی میباشد.
وی می افزاید: "خاموشی در کشورهای بسیار توسعه یافته نادر است اما تاثیرگذار است. امواج گرما به دلیل افزایش بار تهویه مطبوع، شبکه را تحت فشار قرار میدهد. به همین دلیل برخی از سیستم های برق بیشترین تقاضای برق خود را در تابستان دارند."وی می گوید: «گرما همچنین باعث می شود که اجزای شبکه (مانند خطوط انتقال و ترانسفورماتورها) در گرما ضعیف عمل کنند یا از کار بیفتند.آب و هوای شدید شبکه ها را با آسیب باد یا دمیدن زباله ها به خطوط انتقال، گرما و خشکسالی و تشدید آتشسوزیهای جنگلی که باعث اتصال کوتاه میشود یا سیل به پستها و پایههای قطبها آسیب می رساند.»وی گفت: در کشورهایی که تولید برق کافی نسبت به تقاضا ندارند، خاموشی ممکن است در دوره های پر بار یا زمانی که ژنراتورها در دسترس نیستند یا عملکرد مطلوبی ندارند، رخ دهد.
دابسون افزود که علت اصلی خاموشیها ترکیبی از تقاضای بالا و آب و هوای نامساعد است که گاهی اوقات به دلیل ظرفیت تولید اضافی ناکافی برای بارهای پیک تشدید می شود.فشارها بر روی سیستم های قدرت در کشورهای مختلف می تواند متفاوت باشد و پول سرمایهگذاریشده برای ارتقاء و حفظ تولید و انتقال برق نیز متفاوت است.دابسون گفت که تغییرات آب و هوایی به طور پیوسته فرکانس و شدت امواج گرما را افزایش میدهد و همچنین به تدریج سطح اقیانوس ها را بالا می برد و موجب بدتر شدن سیل طوفان میشود.تغییرات آب و هوایی بیشتر یخچالهای طبیعی جهان را ذوب می کند و این می تواند آب موجود برای نیروگاه های آبی و خنک کننده نیروگاه های تولید برق را تحت تاثیر قرار دهد و آن را محدود کند.
دابسون تاکید کرد: امواج گرما به طور قابل توجهی حداکثر بار روی شبکه های برق را افزایش می دهد.وی در عین حال هشدار داد که انتظار میرود فراوانی و شدت خاموشیها به دلیل تاثیرات تغییرات آب و هوا "به تدریج اما مطمئنا" افزایش یابد.در حالی که تولید برق و شبکه را میتوان در برابر این اثرات تقویت کرد، دابسون گفت که چنین پیشرفت ها و سرمایه گذاری هایی نیاز به پول و زمان دارد.انتظار می رود مرگ و میر ناشی از خاموشی در طول موج گرما افزایش یابد.
وی در خصوص عواقب قطعی برق هشدار داد که خاموشی می تواند منجر به تلفات جانی و تعطیلی اقتصادی قابل توجهی شود.وی افزود که در برخی موارد، ممکن است باعث ناآرامی اجتماعی، غارت و شورش شود که تأثیر را افزایش می دهد.«این کاملاً معمول است که اگر خاموشیها شدید باشد و دولت را مقصر بدانند، دولت ها از سمت خود کنار گذاشته می شوند یا حمایت عمومی را از دست می دهند.با این حال، خاموشیها موجب می شود که پول بیشتری در تولید و انتقال برق سرمایه گذاری شود، بنابراین این اثر باعث کاهش خاموشی می شود.وی با بیان این که کشورهای بسیار توسعه یافته عموماً برق قابل اعتمادی دارند، اما بیشتر به آن متکی هستند، میگوید: «از برخی جهات، کشورهای کمتر توسعه یافته بیشتر به قطع برق عادت کردهاند و شهروندان راههایی برای دور زدن آن پیدا می کنند.
من انتظار دارم خاموشیها به طور کلی به آرامی افزایش یابد، اما برخی از سازگاریها برای سرمایهگذاری در تولید و انتقال برق نیز وجود خواهد داشت که با این امر مقابله می کند.به گفته وی ترکیبی از دولت ها و شهروندان آنها تعیین خواهد کرد که آنها چقدر حاضرند برای اطمینان از برق پرداخت کنند.
نظرات: ۰
دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۶
نظرات: ۰ |
۰
۰
کشورهایی از اروپا، آفریقا، خاورمیانه و جنوب آسیا و سایر بخشهای جهان در هفتههای اخیر با خاموشیهای گسترده مواجه شدهاند.